Project

Een wooncomplex is een soort variant op het oude gebruik dat ouders bij hun kinderen gingen inwonen. Het zijn huisvestinglocaties (clusters) voor mensen die zelfstandig willen wonen en tegelijkertijd veiligheid en hulp in de nabije omgeving op prijs stellen. 

Na een vraag van de gemeente Venray wat we wilden gaan doen met het oude schoolgebouw dat vrij kwam hebben we in 2015 de bewoners van Geijsteren middels een enquête bevraagd. Uit deze enquête kwam duidelijk naar voren dat woningen met zorg voor Geijsteren een goede invulling zou zijn. Bovendien denken wij met het kleinste appartement ook te kunnen voldoen aan inwoners van Geijsteren die tijdelijk onderdak zoeken of aan inwoners die door omstandigheden wel onder begeleiding zelfstandig kunnen wonen. 

Mede doordat de focus ligt op kleinschaligheid, kan steeds meer maatwerk worden geleverd. Steeds meer ligt de focus op wat mensen wel kunnen en niet op hun beperkingen. Het idee is dat eerst zo lang mogelijk zelfstandig thuis wordt gewoond, waarna in een complex wordt verbleven met een huiselijk karakter. Partijen werken meer en meer samen om de gewenste diensten te kunnen leveren. Deze samenwerking zal steeds belangrijker worden, want de (zorg)vraag van de cliënt/bewoner staat meer en meer centraal. Gemeenten krijgen minder geld als gevolg van de demografische ontwikkelingen (minder inwoners, minder huizen), maar moet zich wel steeds meer op de vraag en daarmee op de kwaliteit richten. Wooncomplexen bieden hiertoe uitkomst. 

Sterke punten

  • Kleinschalig 
  • Levensloopbestendig
  • Vertrouwd en veilig   
  • Gemeenschappelijkheid 

Kansen

  • Uitbreiding van de mogelijkheden door de algemene ruimte
  • Inwoners langer in hun eigen kern laten wonen 
  • Samenwerking met Gemeenschapshuis en Zorgboerderij 

(Bijna) energie neutraal

We bouwen niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. De leefbaarheid van een dorp is iets waar je altijd aandacht aan moet blijven besteden. Leefbaarheid gaat verder dan wonen, werken en elkaar ontmoeten. Zorg voor de natuur en het milieu mag, als we het hebben over leefbaarheid, zeker niet ontbreken.

Het gebouw is, door de investeringen in een warmtepomp, extra isolatie en zonnepanelen, dan ook bijna energie neutraal.

Wat zouden we zijn zonder…….

Als bestuur kun je dromen. Daarna kun je proberen om je dromen om te zetten in daden. Maar dat lukt nooit alleen. Hiervoor heb je de hulp van heel veel mensen nodig. En die hebben we ook gekregen. We willen iedereen die warm liep voor dit project en ons heeft geholpen dan ook bedanken.  Voor Geijsteren, door Geijsteren.

Zonder deze bedrijven en organisaties was deze klus nooit gelukt: