Huurders aan het woord

De Limburger 21 september 2022

Geijsteren doet iets terug voor actieve inwoners en beloont hen met woning in omgebouwde school 

Theo Kleeven (85) en Jan Berden (73) zetten zich jarenlang in voor verenigingen in Geijsteren. Nu doet het dorp daar wat voor terug door hen een appartement beschikbaar te stellen in een oude school.

Leon Janssen

V.l.n.r. Jac Derikx, Jan Berden en Theo Kleeven in de huiskamer van Nève de Meister.  — © Lé Giesen

Jan Berden heeft voor koffie en koekjes gezorgd in de gezamenlijke huiskamer van Nève de Meister aan de Gildestraat in Geijsteren. Gezellig. De voormalige basisschool is door dorpsbewoners zelf omgebouwd tot vijf appartementen. Vier voor ouderen en eentje voor urgente gevallen. Theo Kleeven en Jan Berden wonen er nu anderhalve maand. Naar volle tevredenheid.

„Ik zou niet meer terugwillen naar mijn oude woning aan de overkant van de straat”, zegt Kleeven. Zijn huis was voor hem alleen te groot geworden en hij meldde zich als eerste aan voor een appartement in Nève de Meister. Want hij wilde graag in zijn vertrouwde Geijsteren blijven wonen. Toch moest hij nog enkele jaren wachten, voordat hij zijn spulletjes naar zijn nieuwe woning kon dragen. Het dorpsproject had namelijk een lange aanloop.

Enquête

„Al in 2015 hebben we in het dorp een enquête gehouden of er interesse was voor deze ouderenwoningen”, weet Jac Derikx, voorzitter van Stichting Nève de Meister. „Er meldden zich toen negen gegadigden, maar van hen zijn er inmiddels drie overleden. Twee hebben elders een woning gevonden. Het duurde erg lang voordat we het geld voor de verbouwing van de school bij mekaar hadden. Van de provincie kregen we 15.000 euro per appartement, maar dat was natuurlijk bij lange na niet voldoende om de school te verbouwen. Maar in september vorig jaar konden we dan eindelijk van start. Daarna kregen we nog te maken met flink hogere bouwkosten, zodat we sommige investeringen zoals de tuin en de inrichting van de huiskamer uit moesten stellen.”

Zorgboerderij

Aan dat laatste paste Theo Kleeven zelf een mouw. Hij vierde onlangs zijn 85ste verjaardag en regelde tijdelijk tafels en stoelen van de zorgboerderij van zijn schoondochter. Daarvan wordt nu ook dankbaar gebruikgemaakt door de overige bewoners, zoals Jan Berden. De in Blerick geboren Berden woont al 35 jaar in Geijsteren. Ook hij wilde daar niet meer weg.

„Toen ik hoorde van dit project, heb ik me meteen aangemeld”, zegt de 73-jarige. „Je moet vooruitdenken hè. Mijn huis was me veel te groot geworden. Maar wat ik wel mis, is mijn tuin. Als de tuin hier bij Nève de Meister klaar is, zal ik daar regelmatig te vinden zijn. Om het gras te maaien bijvoorbeeld.” Dan lachend: „Maar niet met zo’n maaier die je zelf moet duwen, dat snap je wel.” 

Binding

Drie van de vier appartementen voor ouderen waren snel verhuurd. De verhuur van de laatste liet op zich wachten. „Omdat we met de huur van drie appartementen uit de lopende kosten zouden komen, hadden we niet zo’n haast en konden we vasthouden aan onze criteria”, zegt Derikx. „We vonden dat de woningen voor mensen uit het dorp moesten zijn of dat de bewoners een binding hebben met Geijsteren. 

Nu hebben we een vierde kandidaat en ook het appartement voor urgente gevallen is al bezet door een jonge meid die plots op straat kwam te staan. Voor nieuwe gegadigden willen we graag een wachtlijst opzetten. Zo hebben we toch een mooie voorziening voor het dorp gecreëerd en kunnen we iets terugdoen voor mensen die zich altijd in hebben gezet voor het verenigingsleven. Zoals Jan en Theo.”